Spune ca vede lumea prin grafice si ecrane de tranzactionare si nu isi poate imagina cum ar arata fara ele. Are 77 de ani si tranzactioneaza de 56. “Este la fel de natural ca si mancatul, nici nu imi mai dau seama”, spune legendarul trader Joe Ross, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Prezent in Romania cu ocazia Conferintei de Trading si Investitii, organizata de Trading Educators Romania (franciza a companiei americane cu acelasi nume), Joe Ross a acceptat sa stea de vorba cu noi. Discutia a fost extrem de agreabila, o imbinare armonioasa de sfaturi pentru traderi cu povesti din viata sa. Zambetul si spiritul de gluma au insotit fiecare raspuns al omului care priveste intreaga lume prin grafice si prin ecrane de tranzactionare si care nu isi imagineaza viata fara acestea. Dupa ce intr-un interviu anterior am discutat despre aspecte tehnice si sfaturi concrete, de aceasta data am dus discutia intr-o zona mai umana, mai practica.

Este prima sa vizita in Romania, spune ca a gasit oameni foarte prietenosi si zambitori si isi doreste sa viziteze mai multe locuri in zilele urmatoare, dupa cateva zile de conferinte si intalniri. Despre piata de capital romaneasca nu stie decat ca nu prea exista. “A cumpara si a vinde actiuni nu inseamna bursa”, spune, zambind, Joe Ross.

In privinta traderilor pe care i-a intalnit la conferinta si in discutiile ulterioare, Joe Ross spune ca nu se diferentiaza cu nimic fata de traderii din alte piete si au aceleasi probleme – de natura emotionala.

“Chiar daca stiu multe despre piata, tot mai au probleme de auto-control. Au nevoie de educatie. Nu inteleg ce se intampla in piata, majoritatea tranzactioneaza long sau mizeaza mult pe analiza tehnica in loc sa tranzactioneze ce vad si ce se intampla cu adevarat in piata – de aici vin si problemele emotionale”, explica Ross.

Problemele de natura emotionala sunt si cele mai comune in randul traderilor, dar pot fi rezolvate prin educatie. Tehnicile se pot invata, dar cea mai mare provocare este introspectia, descoperirea proprie, constientizarea reala a propriei persoane.

“Traderul trebuie sa scape de teama, de egoism, de lacomie, de furie, de mandrie. Trebuie sa se descopere cine sunt cu adevarat, sa fie dornici sa se schimbe pe ei, sa isi schimbe comportamentul de trader”, explicat Ross.

Cele mai comune greseli ale traderilor

-Tranzactioneaza prea mult – prea multe contracte sau titluri dar si prea des.

– Nu folosesc stop loss – desi ii poate ajuta sa nu piarda prea mult sau chiar tot.

– Au asteptari foarte mari de la tranzactiile lor – se asteapta ca fiecare miscare sa fie castigatoare si fac o greseala foarte mare.

“Cineva trebuie sa le spuna ce se poate intampla, cat de important este sa aiba un plan, sa il urmeze. Aici intervine educatia. Cand incepi sa tranzactionezi, nu ai idee de ce ti se poate intampla, mai devreme sau mai tarziu o sa tranzactionezi prea mult sau o sa faci o greseala majora”, explica traderul.

Mai mult, Joe Ross spune, razand, ca si el a facut toate aceste greseli si nu doar o singura data.

Regulile de aur ale tradingului, in vizinea lui Joe Ross:

– Intotdeauna sa ai un ordin stop loss in piata, in caz ca ti se intampla ceva sa nu pierzi tot.

– Nu tranzactiona in exces.

– Diversifica-ti contul.

– Cu cat tranzactionezi mai putin, cu atat vei face mai multi bani. “Tendinta este sa crezi in expresia inversa, ca daca tranzactionezi mult, faci bani, dar realitatea este exact invers”

– Trebuie sa ai mereu un plan de tranzactionare, in care sa iti cunosti si sa iti asumi riscurile.

– Trebuie sa iti stabilesti obiective: sa stii ce vrei de la trading, in general si sa stii ce vrei de la fiecare tranzactie.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2022 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?