Investitorii străini au plasamente în obligaţiuni româneşti de peste 15,3 miliarde de euro în portofoliile lor, de peste trei ori mai mari decât în urmă cu trei ani. Este cea mai mare valoare, din toate timpurile, a plasamentelor de acest tip făcute de străini în România. Totodată, acţiunile româneşti au ajuns la cea mai mică pondere în portofoliile străinilor, potrivit unui raport al BT Securities, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Ponderea acţiunilor româneşti în portofoliul mediu al investitorilor străini a scăzut la minimul istoric, de 12% (la 30 iunie), în ciuda creşterii, cu 55% în ultimii doi ani, a cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),  potrivit unui raport al BT Securities primit la redacţia ECONOMICA.NET. Raportul a prelucrat datele Băncii Naţionale (“pasive în poziţia investiţională internaţională”)

În schimb, ponderea obligaţiunilor româneşti a ajuns la maximul istoric de 87%, ca şi valoarea plasamentelor în aceste instrumente, la peste 15,3 miliarde de euro (echivalent). Totalul plasamentelor investitorilor străini de portofoliu în România era de 17,7 miliarde euro  (echivalent).

„Mediul internaţional a devenit volatil şi nesigur pe marile pieţe şi străinii nu au mai fost interesaţi să se expună pe acţiunile româneşti. Pe de altă parte, dobânzile mari la leu au exercitat o atracţie considerabilă pentru fondurile străine de investiţii, care au pariat pe randamentele titlurilor de stat şi ale altor obligaţiuni româneşti”, a declarat Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.

În 2011 stabilizarea macroeconomică a României i-a convins pe investitorii străini, care au plusat în fiecare trimestru de la începutul lui 2012 încoace. La sfârşitul lui 2012, deja expunerea pe obligaţiunile româneşti se dublase până la echivalentul a 8,7 miliarde de euro, iar la 31 martie 2013 se triplase.

În acelaşi timp, maximul expunerii străinilor pe acţiunile româneşti nu a ajuns la 3 miliarde de euro (echivalent 2,8 mld. euro în decembrie 2013), în ciuda atractivităţii ofertelor publice de acţiuni (IPO) ale Romgaz, anul trecut. Nu a schimbat tendinţa nici cea mai mare IPO din istoria pieţei româneşti (Electrica – EL, 435 mil . Euro).

Cele mai tranzacţionate româneşti sunt cele ale Fondului Proprietatea (FP), care şi este controlat de fondurile de investiţii străine, cu un rulaj de peste 235 de milioane de lei în ultimele 20 de şedinţe de tranzacţionare, Romgaz (SNG, 83 mil. lei), SIF Moldova (SIF2, 48 mil. lei) şi Electrica (EL, 35 mil. lei).

Cele mai mari ponderi de acţiuni în portofoliul mediu al străinilor s-au înregistrat în anii 2007 – 2009, dar valoarea acestora a depăşit pragul echivalentului a două miliarde de lei abia în al doilea trimestru din 2012.

Sursa: http://www.economica.net/investitorii-straini-pariaza-pe-romania–achizitiile-de-obligatiuni-romanesti-la-maximul-istoric_86435.html#ixzz3Ba3LqmIB

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2021 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?