Inceput de an bun pentru economiile emergente: cine da tonul in comertul international

Primele luni ale anului au inregistrat o revenire usoara in economiile emergente, dupa declinul de anul trecut. Se asteapta o accelerare a cresterii de la 4,7%, in 2012, la 6%, in 2014, ceea ce denota si o stabilizare a mediului economic, se arata in raportul trimestrial lansat de o companie de profil.

Evolutiile din pietele emergente au loc la viteze diferite, chiar si in cadrul aceleiasi regiuni:

• In America Latina, Mexic si Chile inainteaza spre mijlocul anului in plin avant economic, in timp ce revenirea Braziliei este inca fragila. Prin urmare, previziunile de crestere pentru Brazilia in acest an s-au redus, de la 3,9%, la 3,1%.

• In Asia, revenirea economica a Coreei a avut un traseu neuniform iar in China se asteapta o accelerare a cresterii economice de la 8,2%, in acest an, la 8,5%, in 2014.

• Orientul Mijlociu continua sa se bucure de o pozitie de top ca exportator, producator de bunuri dar si ca piata de desfacere, estimandu-se ca rata de crestere se va dubla in perioada 2012-2014.

• Economiile emergente din Europa de Est sunt inca franate de evolutia slaba a pietelor vecine din Zona Euro. In acest an, se asteapta o contractie a economiei Cehiei. Polonia va inregistra o crestere lenta iar economia Rusiei va inregistra o evolutie mai slaba.

In prezent, exporturile economiilor emergente depasesc 10% din PIB-ul mondial – un procent mai mult decat dublu fata de acum zece ani. In urmatorii 20 de ani, cota acestora se va apropia de 20% – dublu fata de cota economiilor dezvoltate.

Exports from the EurozoneExporturile Zonei Euro se ridicau, in 2011, la 895 de miliarde de dolari, in crestere fata de 230 de miliarde de dolari, la cat se cifrau in anul 2000. Peste 20 de ani, acestea vor depasi nivelul comertului intracomunitar, se estimeaza .

Potrivit raportului, in urmatorii 10 ani, sectorul de masini industriale si echipamente de transport (care include electronice si electrocasnice, produse de folosinta indelungata, precum si produse industriale) va aduce cel mai mare aport in domeniul schimburilor comerciale.

De asemenea, echipamentele din sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor vor inregistra cea mai mare rata de crestere.

Pana in 2020, Europa va exporta mai multe servicii catre Asia emergenta decat catre America de Nord, se mai arata in raport.

Sursa: www.wall-street.ro

Lasă un comentariu