Romanii care locuiesc in strainatate vor putea sa acceseze credite Prima Casa. Programul Prima Casa va fi extins si pentru romanii din diaspora, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern postat astazi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta decizionala. Plafonul alocat va fi de 25 mil. lei si provine din sumele neutilizate pentru achizitionarea caselor ANL.

Astfel, conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achizitiei sau construirii unei locuinte de catre persoanele cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate si au permis de sedere si de munca, eliberate de autoritatile statului in care lucreaza. Pana la 31 decembrie 2014 plafonul garantiilor acordate exclusiv pentru achizitionarea sau construirea de locuinte pentru romanii care locuiesc in strainatate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul ramas nealocat si/sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare in cadrul Programului Prima casa.

”Este o propunere venita din practica, prin care dorim sa-i sprijinim pe romanii care muncesc in strainatate sa isi achizitioneze sau sa isi construiasca o locuinta. In acelasi timp, masura va contribui la o administrare mai eficienta si la cresterea gradului de utilizare a portofoliului de garantii din Programul Prima Casa”, considera ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Bilant Prima Casa: circa 124.000 de garantii

Programul Prima casa a fost implementat incepand cu a doua jumatate a anului 2009. Pana in prezent au fost acordate 123.922 garantii din care circa 31% sunt destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.210 EURO.

Guvernul a realocat recent banii neutilizati la achizitia locuintelor ANL prin Prima Casa catre toate tipurile de locuinte. Astfel, la finalul lui septembrie cei care doreau sa-si cumpere o locuinta prin programul Prima Casa aveau la dispozitie un buget total de 710 milioane lei.

Cati bani mai sunt disponibili in programul Prima Casa

ANL nu a reusit sa atraga prea multi cumparatori prin Prima Casa

Din plafonul alocat locuintelor ANL prin programul Prima Casa, de 500 milioane lei, a fost utilizat 1,7%, cu garantii acordate de 8,8 milioane lei in intervalul septembrie 2013-iunie 2014. Autoritatile au estimat, potrivit aceluiasi algoritm de calcul, ca pana la finalul anului ar mai fi acordate garantii de inca circa 5,2 milioane lei, ceea ce ar fi insemnat utilizarea a 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.

Avand in vedere ca plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la inceputul lunii iulie, iar bancile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul a decis sa realoce sumele neutilizate pentru achizitiile de locuinte ANL catre banci pentru a le folosi ca garantii generale in cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL.

Sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/173413/programul-prima-casa-extins-pentru-romanii-care-locuiesc-in-strainatate.html

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2022 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?