Dezvoltatorul imobiliar Plaza Centers, care are în plan dezvoltarea proiectului de la Casa Radio din Bucureşti, vrea să vândă în cel mai scurt timp mai multe terenuri din România, cumpărate pentru malluri înainte de criză.

După ce a ieşit din reorganizare în luna iulie a acesti an, Plaza Centers are în vedere accelerarea procesului de vânzare a terenurilor din Hunedoara şi Constanţa, dar şi a terenului din Miercurea Ciuc unde a fost începută, dar abandonată, construcţia unui mall.

Ternurile în cauză şi-au pierdut din valoare, iar compania vrea să le vândă cât mai repede.

Astfel, Plaza Centers scoate la vânzare cu reduceri terenul de 36.500 mp din Miercurea Ciuc, la un preţ de 2 milioane de euro, terenul de 41.000 mp din Hunedoara la preţul de 1,2 milioane de euro şi terenul de 26.500 mp din Constanţa, la preţul de 2,5 milioane de euro, se arată în cel mai recent raport financiar al companiei.

Plaza Centers mai deţine şi terenuri pentru malluri la Slatina, Timişoara, Tîrgu-Mureş, Iaşi şi Slatina.

Proprietăţile din România au pierdut 43 milioane de euro

Valoarea totală a activelor s-a redus la 519 milioane de euro, faţă de 586 milioane de euro la sfârşitul anului 2013. Cea mai mare depreciere a activelor s-a înregistrat în cazul proprietăţilor din România, în special datorită deprecierii proiectului Dâmboviţa Center, cel mai valoros activ, dar a cărui construcţie este întârziată de obţinerea avizelor, se mai arată în raport.

Proiectele din România ale Plaza Centers s-au depreciat cu 43 de milioane de euro, faţă de sfârşitul lui 2013: proiectul Casa Radio s-a depreciat cu 31 de milioane de euro, Constanţa Plaza cu 3,8 milioane de euro, Csiki Plaza cu 3,7 milioane de euro, Iaşi Plaza cu 3,4 milioane de euro, Hunedoara Plaza cu 1,2 milioane de euro.

„Ultimele şase luni au fost extrem de importante pentru Plaza Centers. Am fost în măsură să încheiem procesul de restructurare al companiei în luna iulie a acestui an, în mai puţin de opt luni de la anunţul iniţial, iar acum ne uităm la viitor. (…) Menţinem o abordare prudentă în ceea ce priveşte dezvoltarea, având în vedere incertitudinea economică, dar situaţia macro dă acum semne clare de îmbunătăţire. Putem începe planificarea pe termen lung şi cred că suntem într-o poziţie puternică acum de a conduce valoarea de capital şi creşterea veniturilor în beneficiul acţionarilor, inclusv de a înainta o serie de proiecte de dezvoltare, dacă este cazul”, a declarat, Ran Shtarkman, preşedinte şi CEO al Plaza Centers.

Compania continuă cu planul de a creşte veniturile din proprietăţile care sunt operaţionale, în timp ce accelerează planurile de dezvoltare pentru cinci proiecte-cheie, care pot fi acoperi cererea în creştere a retailerilor, dar şi a consumatorilor, pe pieţele unde se înregistrează un potenţial notabil, precum Polonia, Serbia şi România. Următorul proiect în dezvoltare este Timişoara Plaza din Timişoara, la care lucrările de construcţie vor începe în următoarele şase luni.

Plaza Center a încheiat parteneriatul cu Aura Investment pentru România

Dezvotatorul a încheiat parteneriatul cu Aura Investments în luna iunie a acestui an, în urma unui acord comun. Activele deţinute de subsidiara Plaza Centers şi Aura au fost împărţite.

Aura a preluat controlul a trei active, iar Plaza Bas, subsidiară a Plaza Centers, a rămas cu patru terenuri evaluate la cinci milioane de euro, dar şi cu un credit principal de 9,7 milioane de euro. Din această tranzacţie, Plaza a pierdut 4,1 milioane de euro.

Cele două companii aveau terenuri în mai multe oraşe din ţară pe care vroiau să ridice un total de 1.500 de locuinţe, dar şi birouri, toate sub brandul Primavera. Oraşele vizate au fost Bucureşti, Ploieşti, Braşov.

Veniturile totale au scăzut la 12,6 milioane de euro, faţă de 14,3milioane de euro la sfârşitul lunii iunie 2013. Pierderea înregistrată la sfârşitul lunii iunie 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de 99 milioane de euro, din care 70 de milioane de euro reprezintă deprecierea proprietăţilor, a costurilor nete de finanţare de 27 de milioane de euro şi a costurilor de restructurare de 2,5 milioane de euro, se mai arată în raportul Plaza Centers.

Plaza Centers este controlată de Mordechay Zisser, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Israel prin firma Elbit Imaging, care mai deţine pe piaţa locală şi hotelul Radisson Blu din Bucureşti.

Sursa: http://www.economica.net/plaza-centers-vine-cu-reduceri-de-pana-la-50prc–terenurile-de-malluri-din-romania_86876.html

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2022 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?