Ministerul Finanțelor Publice vrea să majoreze bugetul alocat schemei de ajutor de stat de stimulare a investițiilor cu impact major în economie de la 100 de milioane de euro anual, la 145 de milioane de euro anual, echivalent în lei, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate.

Decizia vine în urma interesului manifestat de un număr în creștere de investitori pentru realizarea unor investiții de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf. Totodată, în prezent, pentru întreprinderile mari care intenționează realizarea unor astfel de investiții nu mai există un alt mecanism de finanțare la nivel național.

Ministerul Finanțelor Publice propune și modificarea mecanismului de înregistrare a proiectelor și selectare a beneficiarilor, criteriile de departajare fiind cuantificabile și transparente, stabilite pe bază de punctaj. De asemenea, este luată în calcul introducerea și clarificarea anumitor definiții și reglementări specifice în vederea corelării cu prevederile legislației europene în materie.

Anul trecut, statul a acordat ajutoare de 97,47 milioane de euro pentru 9 proiecte de investiții cu o valoare totală de 235 milioane euro care au creat 3.332 de locuri de muncă. Printre companiile care au primit sprijin de la stat se află Cer Cleaning, Sonaca Aerospace, Bosch și Dacia, iar o treime din bani au fost alocați pentru regiunea de dezvoltare Sud, fiind recepționați probabil de Dacia. De altfel, mai mult de jumătate din sumă s-a dus către sprijinirea industriei auto.

Potrivit legislației în vigoare, pot beneficia de ajutor de stat companiile care realizează proiecte de investiții cu o valoare totală, fără TVA, de minimum 10 milioane de euro, iar ajutorul de stat se acordă după efectuarea totală sau parțială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanțare, sub formă de sume nerambursabile.

Sunt considerate cheltuieli eligibile, costurile fără TVA aferente realizării, respectiv achiziționării de active corporale și necorporale, precum și cheltuielile privind închirierea construcțiilor, aferente investiției inițiale.

Sursa: http://www.businesscover.ro/finantele-vor-sa-majoreze-schema-de-ajutor-de-stat-la-145-mil-euro/

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2022 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?