Bursa cerealelor ar putea fi tehnic pregatita in cateva luni, afirma ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Dar noua piata va fi cu adevarat functionala abia in cativa ani, pentru a livra un pret corect pentru producatori, initiativa fiind primita cu rezerva de asociatiile profesionale, scrie Mediafax.
„Este un pas important cu privire la crearea unui ring bursier in Romania dupa o perioada foarte lunga de timp. Necesitatea de a constitui acest ring porneste de la realitatea anului 2013. Am avut o productie mare, care ne-a bucurat pe toti, dar am vazut ce s-a intamplat cu preturile. Faptul ca facem un prim pas in asigurarea unui sistem de cotatii de referinta, care va ajuta producatorii, care s-au bucurat de productii in acest an, dar nu s-au bucurat de preturi”, a declarat Constantin, joi, intr-o conferinta de presa.
Potrivit ministrului Agriculturii, bursa cerealelor, va limita volatilitatea preturilor, cauzata in mare parte de lipsa de transparenta a pietei si informatiilor centralizate. „Vrem sa cream un instrument care sa nu mai permita volatilitatea atat de mare a preturilor, asa cum s-a intamplat in acest an. Cred ca daca am avea acest instrument si de asemenea, un instrument, pentru care am pus deja bazele, de gestionare a riscurilor, preturile ar putea fi influentate in sens pozitiv. Fluctuatiile de pret din acest an au fost in anumite cazuri defavorabile pentru fermieri, dar cred ca la sfarsitul anului toata lumea a iesit bine”, a adaugat Constantin.
El a aratat ca implementarea sistemului depinde de cat de mult se vor implica fermiereii, mentionand ca bursa cerealelor va fi complet functionala dupa o perioada lunga de timp. „Cred ca in cateva luni sistemul va fi pregatit din punct de vedere al mecanismelor, dar putem sa vorbim despre un mecanism complet functional intr-o perioada de ani. Nu vreau sa creez asteptari importante, dar indemn pe cei care sunt interesati de un pret corect, de informatii corecte, transparenta vizazi de ceea ce exista in piata sa utilizeze acest instrument. Sunt convins ca o vor face. Bursa este locul in care se intalneste cererea cu oferta, si atunci cand exista mai multe oferte de cumparare, probabil ca pretul va fi mai bun. Un pret mai bun da o siguranta in ceea ce priveste tranzactiile, ceea ce il va tenta pe agricultor sa foloseasca instrumentua”, a explicat Constantin.
De asemenea, oficialul a adaugat ca agricultorii vor avea acces in mod transparent la preturile de la nivel national, la tranzactii sigure, evitand situatiile in care sunt „pacaliti” atunci cand vand direct din camp.
Urmatorul pas in infiintarea bursei cerealelor este semnarea unui memorandum intre minister si Bursa Romana de Marfuri pentru stabilirea urmatoarelor masuri si a termenelor de implementare a acestora.
Citeste tot articolul: