Primul ghid imobiliar local din Romania, lansat la Cluj-Napoca

Primul ghid din Romania al tranzactiilor imobiliare locale realizat pe baza tranzactiilor reale efectuate pe piata din Cluj-Napoca a fost lansat, luni, de Asociatia Natioanala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) si Primaria Cluj.

Presedintele ANEVAR, Adrian Vascu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, la Cluj-Napoca, ca este vorba despre un proiect pilot care ar putea fi extins in toate orasele din Romania, „intr-un efort de a transparentiza piata imobiliara la nivel national”, noteaza Mediafax.

„ANEVAR si Primaria Cluj-Napoca, prin Directia de Impozite si Taxe, au lansat primul ghid imobiliar local din Romania realizat pe baza tranzactiilor reale efectuate in piata, incheiate intre vanzatori si cumparatori pe raza municipiului in perioada mai – decembrie 2013. Este vorba despre un proiect pilot pe care il vedem replicat la nivelul tuturor oraselor din Romania, intr-un efort de a transparentiza piata imobiliara la nivel national. Intentionam ca al doilea ghid sa apara in prima parte a anului 2015 pentru anul 2014, iar atunci se va putea urmari o tendinta”, a spus Vascu.

Este un ghid nou, care va avea impact, Clujul este un oras viu, un oras universitar.

Potrivit acestuia, a fost ales Cluj-Napoca pentru realizarea primului ghid al tranzactiilor deoarece municipiul este unul important in Romania, care a mai dat exemple de proiecte pilot. „Primaria a inteles demersul nostru si l-a sprijinit. Este un ghid nou, care va avea impact, Clujul este un oras viu, un oras universitar. Cererea pentru tranzactii este una dinamica si activa”, a subliniat presedintele ANEVAR.

Adrian Vascu a afirmat ca tranzactiile prezentate in ghid sunt incheiate intre persoane fizice, juridice sau ambele utilizand diverse surse de finantare, credite bancare sau surse proprii, si au ca obiect proprietatile imobiliare constand in terenuri, case si apartamente.

Astfel, din ghid rezulta ca in perioada mai – decembrie 2013 s-au tranzactionat in Cluj-Napoca 3.324 de proprietati imobiliare cu o valoare de peste 155 de milioane de euro, din care 296 de terenuri, 181 de case, 2.455 de apartamente si 392 de alte tipuri de proprietati precum boxe, garaje, parcari.

„Majoritatea tranzactiilor – 2.656 (74 la suta) au fost finantate din surse proprii, in timp ce 668 de tranzactii au fost realizate prin intermediul creditelor bancare. Avem tranzactiile pe cartiere, care cuprinde pretul mediu pe metru patrat al tranzactiilor. Cele mai multe tranzactii imobiliare au fost realizate in august 2013, valoarea acestora depasind 23 de milioane de euro”, a afirmat Vascu.

Din ghid rezulta ca cea mai scumpa casa tranzactionata este localizata in cartierul Zorilor, iar aceasta a costat peste un milion de euro, cel mai scump teren fiind situat in cartierul Grigorescu, tranzactionat la peste 1,6 milioane de euro. „Cartierul cu cele mai multe tranzactii, 487, este Manastur, iar strada cu cele mai multe tranzactii este Calea Dorobantilor, care este si artera cu cele mai valoroase tranzactii, de peste 6 milioane de euro”, a adaugat Adrian Vascu.

Ghidul este postat pe site-ul Primariei Cluj-Napoca. ANEVAR a fost infiintata in anul 2011 ca organizatie profesionala de utilitate publica, si are 4.200 de membri titulari persoane fizice si 300 de companii care detin calitatea de membri corporativi.

Sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/173074/primul-ghid-imobiliar-local-din-romania-lansat-la-cluj-napoca.html

Lasă un comentariu