Guvernul va incepe in aceasta toamna sa caute investitori care sa subscrie in primul fond de private equity al Romaniei, spune Mircea Geoana, senator PSD si reprezentant al Guvernului Romaniei pentru Proiecte Economice, Strategice si Diplomatie Publica. Fondul ar putea ajunge la o valoare de pana la 4 miliarde euro.
Geoana spune ca vehiculul investitional nu va fi un fond suveran in adevaratul sens al cuvantului, majoritatea banilor urmand sa fie atrasi de la investitorii privati.
“Nu este un fond suveran in sens tehnic, mergem oarecum pe modelul polonez. Este un fond care se va numi Romania – Moldova. Pe 2-4 octombrie anul acesta vrem sa facem un anunt al ofertei publice si atunci incepem sa il prezentam in road-show si vom incerca sa strangem investitori. Practic fondul va fi lansat in 2015, pentru ca va dura cel putin 9 luni pana facem documentatia necesara si strangem investitorii”, a declarat pentru wall-street.ro Mircea Geoana.
Pe 2-4 octombrie anul acesta vrem sa facem un anunt al ofertei publice si atunci incepem sa il prezentam in road-show – Mircea Geoana, senator PSD
Discutiile despre lansarea unui fond suveran al Romaniei au fost reluate constant in ultimii ani, insa pana acum nu au ajuns niciodata sa se concretizeze. Multe tari detin asemenea fonduri; Norvegia controleaza cel mai mare fond suveran din lume (active de peste 600 miliarde euro) si are investitii chiar si pe bursa romaneasca, in actiuni precum Petrom, BRD si Romgaz.
Si polonezii s-au apropiat recent de tipologia fondurilor suverane prin intermediul Programului de Investitii Polonez. Programul polonez a strans bani din privatizari si vanzarea pe bursa a unor pachete de actiuni ale companiilor de stat, pe care ulterior i-a folosit pentru finantarea unor proiecte majore de investitii din tara.
Majoritatea banilor vor fi atrasi de la investitori romani si straini, nu din privatizari. (…) Sumele stranse in fond vor fi folosite in energie, infrastructura si infrastructura critica – Mircea Geoana, senator PSD
Mircea Geoana spunsa insa ca acesta nu va fi insa si cazul fondului romanesc. “Majoritatea banilor vor fi atrasi de la investitori romani si straini, nu din privatizari. Nu as vrea sa balansez eu in cifre valoarea fondului, dar cred ca 3-4 miliarde euro putem sa strangem. Finantele ar dori sa vina; daca statul roman vine cu 250 milioane euro, poate va dori si OPIC (n. red. Overseas Private Investment Corporation – agentie guvernamentala americana) sa contribuie cu 250 milioane, atunci ne va fi relativ usor sa pornim la drum cu jumatate de miliard de euro. Poate si Fondul Proprietatea va dori sa investeasca pentru ca si ei vor avea nevoie de alternative in Romania pentru plasamentul banilor.
Sumele stranse in fond vor fi folosite in energie, infrastructura si infrastructura critica, adica de exemplu se vor putea duce si spre proiecte importante de IT ce pot fi incluse in aceasta categorie din urma”, a mentionat senatorul PSD.
Intrebat despre motivele pentru care Guvernul ia in considerare infiintarea acestui fond de private equity, Mircea Geoana a declarat ca “Romania are o nevoie foarte mare de capital si oricat de bine ai folosi banii publici sau banii europeni, tot nu ne vor ajunge”. Senatorul a mai adaugat ca in prezent “suntem subcapitaizati” si ca “personal, nu vad regulamentele bancii centrale sa mearga catre incurajarea finantarii”.
Mircea Geoana a participat saptamana trecuta la o intalnire cu investitorii institutionali romani si straini organizata de Fondul Proprietatea la Mamaia.
Sursa: wall-street.ro