Actiunile companiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt asteptate sa genereze randamente in medie de 10% anul viitor, de circa doua ori mai mult decat dobanzile la depozitele bancare, considera Rares Nilas, directorul general BT Securities. Nilas atrage insa atentia ca piata romaneasca se va confrunta cu un exod al banilor in perioada urmatoare in conditiile in care platformele online de tranzactionare externa castiga tot mai mult teren, iar reglementarile ASF raman la fel de stricte pentru piata locala.
Anul acesta actiunile de pe BVB au adus investitorilor castiguri in medie de 17,7%. Procentul este chiar mai mare (+19,5%) daca sunt luate in considerare doar SIF-urile si actiunile FP, iar cresterile depasesc 22% avand in vedere doar evolutia celor mai tranzactionate zece actiuni de pe Bursa.
“Intr-o varianta moderata… poate usor optimista, ma astept la cresteri de circa 10% pe principalii indici ai BVB in 2014. In privinta valorii zilnice a tranzactiilor nu ma astept la cresteri spectaculoase atat timp cat reglementarile nu vor fi relaxate”, a declarat Rares Nilas.
Seful BT Securities spune ca firmele de brokeraj care activeaza pe Bursa de la Bucuresti se vad puse intr-o situatie dificila, deoarece pentru a-si creste veniturile trebuie sa promoveze tranzactionarea online pe burse din afara tarii, in detrimentul core business-ului. Bursele din Austria si SUA sunt printre cele mai populare piete din ofertele brokerilor locali.
Ar trebui ca reglementarile sa fie aduse la nivelul de piata de frontiera, adica la nivelul care suntem. Este ciudat sa ai reguli de circulatie de autostrada cand de fapt noi circulam pe drum forestier
“Pe extern ai toate tipurile de produse financiare si derivate, in vreme ce pe BVB in afara de vanzare si cumparare de actiuni nu prea poti face altceva. Cand vine o recomandare de “sell” nu ai ce sa oferi clientilor; nu poti decat sa speri ca nu vor vinde tot si ca la un moment dat se vor intoarce. Asta se intampla pentru ca imprumutul de actiuni in Romania este atat de strict reglementat incat nu se poate face nicio tranzactie de “short selling”. Ar trebui ca reglementarile sa fie aduse la nivelul de piata de frontiera, adica la nivelul care suntem. Este ciudat sa ai reguli de circulatie de autostrada cand de fapt noi circulam pe drum forestier“, spune Rares Nilas.
“Vanzarile in lipsa”, sau tranzactiile de “short selling”, presupun ca un investitor sa vanda actiuni pe care nu le are in portofoliu, astfel ca trebuie sa le imprumute mai intai si apoi sa faca tranzactia. Investitorul mizeaza practic pe faptul ca pretul va scadea si le va putea rascumpara mai ieftin pentru a le returna proprietarului.
Acest tip de tranzactii sunt foarte populare in pietele din vest, ele permitand investitorilor sa castige bani pe bursa chiar si atunci cand cotatiile actiunilor scad. Totusi, o parte din pietele internationale au interzis short-selling-ul in perioade limitate de timp pe durata crizei financiare, din cauza speculatiilor pe acest segment care amplificasera trendul oricum negativ al burselor.
Teoretic, short-selling-ul este permis si pe Bursa de Valori Bucuresti, insa nimeni nu utilizeaza acest tip de tranzactii din cauza reglementarilor foartre stricte, care, printre altele, prevad ca imprumutul de actiuni se poate face doar intre persoanele fizice, in vreme ce fondurile de investitii nu au voie sa imprumute.
“In 2014 vom avea tranzactii mai mari pe Bursa daca vom vedea o continuare a listarilor si daca vom vedea o schimbare in bine a acestor regulamente si reglementari. In caz contrar, Bursa de Valori Bucuresti se va confrunta cu un exit masiv de capital catre bursele si platformele online de tranzactionare externa”, mentioneaza Rares Nilas.
Statul roman a listat pe BVB in acest an pachete minoritare de actiuni in cadrul Nuclearelectrica (SNN) si Romgaz (SNG). De asemenea, la inceputul anului a fost listat si un pachet suplimentar de 15% din actiunile Transgaz (TGN).
Anul viitor sunt asteptate listari ale mai multor companii unde statul detine pachete majoritare sau semnificative de actiuni, precum Hidroelectrica, Electrica sau Romtelecom.
Sursa: wall-street.ro