Specialistii din piata de capital prezenti la Forumul Pietei de Capital sunt convinsi ca Romania este o tara stabila politic, chiar daca investitorii percep un risc politic. In plus, riscurile care tin de situatia geopolitica din Ucraina ar putea sa aduca mai multe beneficii bursei locale, ca urmare a retragerii investitorilor institutionali din Rusia.
„O mare parte din fondurile care s-au retras din Rusia sau Ucraina cauta o alta piata. Din pacate Romania nu este in pozitia de a beneficia prea mult de pe urma acestor retrageri, dar unele dintre ele se pot opri si la noi. Cel mai mult beneficiaza insa pietele emergente din Turcia si Polonia”, a subliniat Adrian Cighi, vicepresedinte si analist de investitii al Franklin Templeton, sucursala Bucuresti, cu ocazia Forumului Pietei de Capital, conferinta organizata de WALL-STREET.RO in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresi, EY Romania, SIF Muntenia si SAI Muntenia Invest.
Totodata, Adrian Cighi a mentionat ca instabilitatea politica este un factor important pentru investitorii Fondului Proprietatea, dar actionarii mai vechi s-au obisnuit deja cu acest risc. Doar cei noi sunt interesati de mediul politic. „Este un factor care conteaza, dar in momentul in care ne comparam cu principalii concurenti, Romania nu sta mult mai prost”.
Ludwik Sobolewski: Romania este o tara stabila politic. Criza din Ucraina nu face decat sa expuna mult mai clar acest aspect.
Potrivit unui studiu al EY Romania, prezentat de Mioara Budiana, manager departament asistenta tranzactii in cadrul EY Romania, investitorii se tem de instabilitatea politica, dar si de faptul ca Romania este la granita cu Ucraina. Totusi, la nivel global, increderea in economie se mentine la un nivel ridicat, de peste 60%, dar s-a observat o tendinta de reintoarcere a interesului spre pietele stabile si mature.
Sursa: wall-street.ro