De ce sa apelezi la un Broker de Afaceri? Este una dintre cele mai frecvente intrebari care apare atunci cand vrei sa iti vinzi afacerea, cand esti in cautarea unui partener de afaceri local sau international, sau a unei solutii de iesire din impas. Raspunsul ar trebui sa fie intotdeauna pozitiv. Asta pentru ca un broker de afaceri detine un rol foarte important in procesul de intermediere a unei afaceri. Fie ca este vorba de vanzarea – cumpararea unei afaceri, gasirea unui partener de afaceri financiar sau strategic, sau detinator de tehnologie/ know-how, sau chiar de deschiderea de noi piete pentru produsele sau serviciile tale, brokerul de afaceri ANBAR te poate ajuta.
Desi in majoritatea cazurilor generatorii de propuneri de afaceri / vanzatorii de business-uri, sunt de parere ca pot gestiona singuri intreaga tranzactie si isi pot gasi singuri solutia la problema lor, iata cateva motive pentru care e bine sa apelezi la un intermediar / broker de afaceri profesionist:
1. Listarea si promovarea propunerii tale de afaceri pe multiple canale
Avand acces la diferite canale de promovare a oportunitatilor de afaceri la nivel national si international, acestia ar putea sa va furnizeze detalii pe care nu ati putea sa le descoperiti pe cont propriu. De cele mai multe ori, un broker de afaceri profesionist este afiliat unei asociatii profesionale, Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania A.N.B.A.R. fiind entitatea competenta pe teritoriul tarii noastre.
2. Brokerul – bufferul dintre vanzator si cumparator
Procesul de tranzactionare al unei afaceri nu decurge de fiecare data ca la carte. Pentru situatii tensionate, pentru negocieri agresive sau pur si simplu pentru a transmite mesajele mai putin placute intre parti in timpul negocierilor, ajutorul brokerului de afaceri este intotdeauna binevenit. Implicarea si sfatul acestuia fac diferenta.
3. Pregatirea documentatiei si comunicarea
Intocmirea documentatiei aferente procesului de tranzactionare constituie de fiecare data o sursa de stres, devenind chiar coplesitoare pentru o singura persoana. Acest lucru devine mai stresant atinci cand acesta are de condus un business a carui evolutie nu trebuie influentata de implicarea proprietarului in aspecte care nu sunt operationale si care pot devia atentia acestuia de la misiunea sa principala – aceea de a creea valoare pentru afacerea sa. Un broker de afaceri profesionist constituie o sursa reala de ajutor pentru clientul sau.
4. Alege-ti brokerul de afaceri potrivit, si foloseste-l intens
In momentul in care ati decis ca este benefic pentru dvs sa colaborati cu un broker, stabiliti intalniri cu cativa dintre ei, pentru a-l gasi pe cel care vi se pare cel mai potrivit. Iata cateva detalii pe care ar trebui sa le aflati despre ei:
- Ce experienta au?
- Sunt afiliati unei asociatii profesionale de profil?
- Daca sunt conectati cu mediul de afaceri, cu potentiali cumparatori / parteneri de afaceri care ar putea fi interesati de propunerea Dvs de afaceri, inclusive la nivel international
- Daca au o pregatire in domeniu ( sunt acreditati ca brokeri de afaceri)
- In cate tranzactii au fost implicati?
- Au detinut la un moment dat propria lor afacere?
- Sunt specializati pe o anumita ramura de business?
- Ce referinte pot furniza?
- Cu cati clienti colaboreaza in prezent?
- Colaboreaza si cu alti brokeri de afaceri?
5. Ajutati-l ca sa va ajute
Daca atitudinea si modul de abordare a brokerului de afaceri va inspira incredere, stabiliti prima intalnire de lucru. Tineti cont de faptul ca doriti sa impuneti acestuia sa fie atent la cele mai interesante oportunitati si optiuni pentru Dvs. Pentru asta trebuie sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:
- Denotati seriozitate. Orice broker de afaceri vrea sa fie sigur ca in momentul in care apare o oprtunitate excelenta pentru Dvs veti profita de ea
- Fiti organizat. Intocmiti o lista cu tipurile de afaceri si parteneri de afaceri de care sunteti interesat
- Fiti realist. Prezentati-va oportunitatile de afaceri / solicitarile / avand in vedere situatia dvs financiara
- Fiti specific in legatura cu suma pe care o doriti pentru afacerea Dvs sau pe care sunteti dispus sa o investiti – in cazul in care sunteti un investitor
- Fiti maleabil. Rugati-i sa va indrume catre cele mai bune canale de cautare, inclusive cel on-line care a devenit foarte important in ultima perioada de timp
- Pastrati legatura cu el permanent, cel putin o data pe saptamana
- Fiti eficient. Pentru primele oportunitati de afaceri pe care le-ati gasit pe cont propriu, rugati-I sa va intocmeasca o evaluare si sa va tina la curent. Daca dureaza mai mult de o saptamana, este cazul sa contactati un alt broker.
Folosind eficient un broker de afaceri ANBAR, il puteti transforma intr-un instrument folositor in procesul de tranzactionare. Insa nu uitati, oricat de implicati, oricat de eficienti si devotati ar fi brokerii de afaceri, in ultima instanta decizia de a vinde, cumpara sau nu, sta in totalitate in mainile dvs.
Este important sa acceptati ca un broker de afaceri nu va poate ajuta sa cumparati afacerea ideala pe bani foarte putini si nici sa vindeti o afacere in pierdere pentru bani multi. Va poate consilia asupra pasilor care trebuie facuti in a obtine un pret bun si obtine conditii de finantare, va poate pune la dispozitie informatii din piata astfel incat sa puteti lua decizii informate si sprijini in negocieri astfel incat sa faceti o afacere avantajoasa, insa in ultima instanta, dvs aveti ultimul cuvant.