O staţie experimentală pentru reciclarea materialelor plastice, în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D, va fi dezvoltată în România, odată cu lansarea, luni, de către Asociaţia Cultura Verde, a proiectului-pilot Rec-o-Plast, în valoare totală de 73.255 de franci elveţieni, potrivit Agerpres.
Iniţiativa este co-finanţată printr-un grant din partea Elveţiei cu 65.929 franci elveţieni.
Proiectul intitulat ‘Creşterea implicării în protecţia mediului prin implementarea unei staţii experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D/Rec-o-Plast’, îşi propune o abordare integrată, axată pe trei componente: civică, educaţională şi tehnologică a managementului deşeurilor plastice (în special a PET-urilor) şi reciclarea acestora în filament pentru imprimarea 3D. Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de implicare în protecţia mediului prin implementarea unei staţii experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D.
Potrivit Asociaţiei Cultura Verde, iniţiativa va conduce la proiectarea şi realizarea unei staţii experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în filament utilizabil în imprimarea 3D, reciclarea a 700 kg materiale plastice (PET-uri) în filament cu sprijinul şi implicarea a 700 de beneficiari (300 liceeni, 100 studenţi, 140 reprezentanţi ai mediului de afaceri, 160 reprezentanţi ai comunităţii 3D).
Aceştia vor beneficia de instruire de specialitate în reciclarea materialului plastic şi producerea de filament utilizabil în imprimarea 3D, iar grupurile ţintă ale Rec-o-Plast sunt: liceenii din Oneşti, Tecuci, Câmpulung Muscel, Slobozia, Urziceni, Râmnicu Vâlcea, Lugoj şi Bucureşti, studenţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din localităţile menţionate, comunitatea 3D din România.
Proiectul va fi implementat de Asociaţia Cultura Verde, într-o perioadă de 14 luni, cu un buget total de 73.255 franci elveţieni, din care 65.929 franci elveţieni reprezintă valoarea grantului şi 7.325 franci elveţieni contribuţie proprie.
Rec-o-Plast este un proiect pilot care contribuie activ la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naţionale de Gestionare a Deşeurilor 2014-2020 şi a Strategiei Naţionale privind Ocuparea Forţei de Muncă 2014-2020, ambele strategii fiind transpuneri naţionale ale obiectivelor Strategiei Europa 2020.
Asociaţia Cultura Verde, înfiinţată în anul 2012, îşi concentrează eforturile şi resursele pentru creşterea responsabilităţii sociale în rândul tinerilor prin stimularea participării active în comunitate.
Programul de Cooperare Elveţiano-Român face parte din ajutorul nerambursabil oferit de Consiliul Federal Elveţian către 13 state membre ale UE care au aderat în perioada 2004 – 2013. Programul îşi propune să contribuie la reducerea decalajelor economice şi sociale dintre România şi alte ţări mai avansate din Uniunea Europeană extinsă şi contribuie, în interiorul ţării, la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre centrele urbane dinamice şi regiunile periferice structural mai slabe.
Proiectul Rec-o-Plast beneficiază de un grant obţinut în cadrul celei de-a doua runde a Cererii de propuneri de proiecte din cadrul Schemei de grant pentru ONG-uri – Componenta Mediu, Fondul Tematic pentru Participarea Societăţii Civile.