Topul celor mai scumpe terenuri agricole din Romania

Perioada de recesiune nu a avut impact negativ asupra evolutiei preturilor terenurilor agricole. Dimpotriva, preturile de tranzactionare s-au dublat comparativ cu ultimele luni din 2007. Marea problema ramane insa fragmentarea terenurilor, lipsa unor documente de proprietate, a cadastrului si a intabularii, a explicat pentru wall-street.ro Flavius Pop, consultant senior land and capital markets DTZ Echinox.

„Desi pretul terenurilor agricole a urmat un trend ascendent, interesul pentru achizitiile de terenuri a fost si el in crestere. Cumparatorii de terenuri agricole sunt interesati in special de zonele sud-vestice, sudice si estice,unde si preturile sunt mai mari in raport cu alte regiuni cu teren arabil. Tipul de sol, culturile anterioare, mentinerea unei ciclicitati intre cultura si recolta, existenta unui sistem de irigatii pot face diferenta de pret. Astazi un teren cu documentatia in ordine si un grad de compactare ridicat, poate fi vandut la o medie de 3.000 euro/ha, cand vorbim de loturi peste 100 de hectare”, spune Flavius Pop.

Astfel, in prezent cele mai scumpe terenuri agricole se gasesc in Banat, respectiv judetul Timis, unde pretul unui hectar ajunge la 3.600 euro, sau in Muntenia, mai exact Ialomita (3.500 euro/ha). In Moldova preturile unui hectar de teren agricol ajung la 2.900 euro in Vaslui si 2.600 euro in Botosani.

In Romania, piata funciara a fost liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE. Persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan si pentru a cumpara, cetatenii romani sau cei din UE, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, respectiv sa dovedesca ca au cunostinte in domeniul agricol sau ca au activat minim 5 ani in acest sector.

Valoarea terenurilor agricole din Romania a crescut cu 172% incepand cu anul 2007, insa in continuare tara noastra are unele dintre cele mai mici preturi de vanzare pentru un hectar de pamant. cele mai ieftine terenuri din Europa se gasesc in Rusia (1.140 dolari/hectar), Ucraina (1.152 dolari/hectar), Lituania (1.351 dolari/hectar), Letonia (1.411 dolari/hectar), Republica Moldova (1.722 dolari/hectar) si Slovacia (1.748 dolari/hectar).

Printre cei mai mari investitori straini se numara compania daneza Ingleby Company, controlata de familia Rausing, ce detine o suprafata agricola de peste 10.000 de hectare in zona de vest a tarii. De asemenea, Germania, Portugalia si Italia se afla in topul investitiilor straine in terenuri agricole in Romania.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Sursa: wall-street.ro

Lasă un comentariu