O companie austriacă ce administrează un parc eolian în judeţul Constanţa a încheiat un contract pe OPCOM  pentru livrarea de energie timp de trei ani. Preţul este cel mai mic din istoria bursei de energie.

Compania Windfarm MV I a reuşit să vândă energie pe bursă la preţul de 110 lei/MWh, mult sub preţul mediu al pieţei, de 170 de lei-MWh, şi sub precedentul record de 130 de lei/MWh, stabilit de o firmă ce activează în domeniul energiei din surse fotovoltaice.

Contractul încheiat vinerea trecută are drept cumpărător compania germană Statkraft Markets GmbH, un jucător important de pe piaţa de trading locală. Contractul are o durată de trei ani, de la 1 februarie 2014 la 31 decembrie 2016, iar cantitatea maximă ce urmează a fi livrată este de 236.520 de MWh. Considerând cantitatea maximă livrată, contractul ajunge la puţin peste 30 de milioane de lei

Windfarm este o companie austriacă ce exploatează un parc eolian de 80 de MW din localitatea constănţeană Mihai Viteazu.

Companiile ce operează parcuri eoliene sau fotovoltaice  sunt singurele ce au reuşit să încheie contracte pe termen lung, pe bursă, la preţuri de sub 150 de lei. În unele cazuri, cum este şi cel de mai sus, cantităţile contractate sunt de ordinul sutelor de mii de MWh. Ceilalţi producători prezenţi pe OPCOM(operatorul bursei de energie), termo, hidro sau nuclear, nu pot vinde la preţul pe care companiile din domeniul energiilor regenerabile o fac.

Motivul pentru care „verzii” îşi pot permite să vândă energia la un preţ mult sub piaţă este că sunt subvenţionaţi de toţi consumatorii de curent electric. Inclusiv de populaţie. Astfel, administratorul parcului eolian primeşte, pentru fiecare MWh livrat în reţea, câte un certificat verde. Preţul unui asemenea certificat este de circa 40 de euro, astfel încât compania încasează de la furnizori 180 de lei pe MWh, fără să mai punem la socoteală preţul la care vinde energia. Astfel, doar din subvenţie, administratorul parcului eolian obţine mai mult decât media preţului de tranzacţiei a energiei pe bursă, în aşa fel încât şi-ar permite să dea energia şi pe gratis.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.  De altfel, acest lucru îl pzuteţi vedea şi în factura la curent, unde este înscrisă contribuţia dvs. pentru sprijinirea sectorului energiei regenerabile. În mod obişnuit, ponderea certificatelor verzi în factură este de circa 5-6% din valoarea ei.

Anul trecut, 460 de milioane de euro a reprezentat subvenţia consumatorilor de energie electrică pentru administratorii de parcuri eoliene, fotovltaice, microhidrocentrale sau centrale pe biomasă.

Capacitatea totală instalată în „energie verde” a ajuns la 4.600 de MW, la sfârşitul anului trecut. 3.500 de MW sunt doar în eolian.

Sursa: http://www.economica.net/

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2022 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?