România ocupă locul 13 într-un top care măsoară atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de ţări, păstrându-şi poziţia deţinută în anul anterior. Raportul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, aferent perioadei decembrie 2012 – februarie 2013, plasează România înaintea unor ţări ca Polonia,Turcia, Spania şi Austria.

În privinţa atractivităţii investiţiilor în funcţie de tipul surselor regenerabile vizate, România se situează în topul energiei eoliene pe locul 10, la fel ca şi în ediţia anterioară a raportului, din noiembrie 2012, după mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Referitor la energia solară, România se situează în a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar înaintea Poloniei şi Bulgariei. Se  remarcă, însă, că această piaţă este foarte activă în România, ceea ce indică proiecţii de creştere substanţială în 2013 a puterii instalate de capacităţi solare.

Aceste proiecţii sunt susţinute şi de gradul avansat de dezvoltare a acestor proiecte, procesul mai simplu de autorizare decât la celelalte forme de energie regenerabilă, durata de dezvoltare mai scurtă, dar mai ales schema mult mai avantajoasă de susţinere a investiţiilor în energie solară decât la celelalte forme de energie regenerabilă. EDP Renovaveis, divizia de energie regenerabilă a EDP, dezvoltă deja în România proiecte de energie solară cu o putere combinată de 39 MW, planificate să fie finalizate în primul trimestru al lui 2013.

Acestea sunt primele proiecte de energie solară ale grupului EDP. De asemenea, RCS & RDS a făcut două achiziţii în domeniul energiei solare, capacitatea totală a proiectelor preluate fiind de 13,7 MW. Efervescenţa segmentului solar a fost totuşi uşor temperată de anumite discuţii din piaţă despre modificarea schemei de susţinere a proiectelor de energie regenerabilă.
”Din cauza discuţiilor apărute în piaţă în legătură cu posibila modificare a schemei de susţinere a proiectelor de energie regenerabilă, dezvoltarea proiectelor a fost într-o anumită măsură încetinită.

Dacă această incertitudine ar fi tranşată pozitiv, cu siguranţă investitorii ar fi mai motivaţi să investească în proiectele eoliene şi solare româneşti. Deocamdată, ne bucurăm de atenţia investitorilor din Europa de Vest, China, Statele Unite, dar şi a investitorilor din regiune, de exemplu Turcia.  Indicele topului analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume privind piaţa internă de energie regenerabilă, infrastructura şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale. Cel mai recent raport, lansat marţi, indică presiunea publică din ce în ce mai mare asupra subvenţiilor care susţin dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă.

De asemenea, raportul  discută proiectele de energie regenerabilă în contextul avântului câştigat de proiectele de exploatare a gazului de şist, pe care mulţi jucători din sector le văd ca având potenţialul de a distrage atenţia investitorilor de la energia regenerabilă.

Sursa: www.capital.ro

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2022 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?