Warren Buffett, probabil cel mai cunoscut investitor din lume in ziua de astazi, a publicat recent obisnuita scrisoare anuala adresata actionarilor. In cadrul acestora, de-a lungul timpului, Buffett a obisnuit investitorii cu mostre de intelepciune investitionala. In continuare, zece dintre cele mai memorabile citate ale “Oracolului din Omaha”, selectate de Business Insider:

Cumpara companii pe care si idiotii le pot conduce

„Incerc sa cumpar actiuni in cadrul unei companii cu afaceri atat de minunate incat si un idiot o poate conduce. Asta, pentru ca mai devreme sau mai tarziu un idiot chiar va ajunge sa o conduca”

Companiile care nu se schimba pot fi investitii grozave

“Strategia noastra este aceea de a profita de pe urma lipsei schimbarii decat de pe urma schimbarii. De exemplu in cazul gumei de mestecat Wrigley, lipsa schimbarile reprezinta lucrul care ma atrage. Nu cred ca aceasta compania va fi lovita de internet. Este genul de afacere care imi place”

Nu trebuie sa fii un geniu pentru a putea sa investesti bine

„Nu trebuie sa fii un om de stiinta genial. Investitia nu este un joc unde tipul cu un IQ de 160 il invinge pe cel cu un IQ de 130”

Gandeste pe termen lung

“Obiectivul tau ca investitor este pur si simplu acela de a cumpara, la un pret rational, o parte dintr-o companie cu afaceri pe care le poti intelege si care va avea mai mult ca sigur un profit in crestere peste cinci, zece sau 20 de ani. In timp, vei ajunge la concluzia ca putine companii indeplinesc aceste conditii, asa ca atunci cand gasesti o astfel de societate cumpara o parte semnificativa din ea”

Cand cumperi actiuni, pretul nu este tot ceea ce conteaza

“Este mult mai bine sa cumperi o companie minunata la un pret corect decat, o companie ‘corecta’ la un pret minunat”

Cel mai bine este sa cumperi cand o companie se afla “pe masa de operatie”

„Cel mai bun lucru care ni se intampla este atunci cand o companie grozava are probleme de scurta durata… Vrem sa le cumparam atunci cand aceastea se afla pe masa de operatie”

Actiunile au trecut mereu peste crize

„Pe termen lung, stirile de pe burse vor fi bune. In secolul 20, SUA a indurat doua razboaie mondiale si alte conflicte militare scumpe, Marea Depresiune, aproape 12 recesiuni si perioade de panica financiara, socuri in piata petrolului, o epidemie de gripa si demisia unui presedinte compromis. Chiar si asa insa, indicele Dow Jones a crescut de la 66 la 11.497”

Nu cumpara o companie doar pentru ca toata lumea o uraste

“A cumpara o actiune sau o companie doar pentru ca este nepopulara nu este mereu cea mai buna alegere; o abordare contrariana este la fel de prosteasca precum o strategie de urmarire a turmei”

Mereu sa ai cash

“Mi-am luat angajamentul – fata de voi, fata de agentiile de rating si fata de mine insumi, sa conduc Berkshire cu ample rezerve de cash. Nu vrem sa depindem niciodata de bunavointa strainilor pentru a ne plati datoriile”

Pretul si valoarea nu sunt acelasi lucru

“Cu mult timp in urma, Ben Graham m-a invatat ca “pretul este ceea ce platesti; valoarea este ceea ce primesti”. Fie ca vorbim de sosete sau actiuni, imi place sa cumpar marfa de calitate a carei valoare sa nu fie supraestimata”
Sursa: wall-street.ro

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2021 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?