De multe ori se intampla ca antreprenorii sa isi supraestimeze puterea afacerilor, potentialul , produsele si serviciile lansate . Antreprenorii privesc lucrurile cu subiectivism si acest lucru sta in calea unei negocieri clare si corecte. Interlocutorii vor parasi orice negociere care nu este bine si corect fondata.

Asadar, nu  negociati nimic fara ca o persoana  abilitata sa va sfatuiasca, fara consultanti in afaceri, experti si chiar brokeri de afaceri.

Aspecte de care un Broker de Afaceri profesionist  va tine seama pe parcursul procesului de negociere

1. Nu va discuta prea devreme despre valoarea afacerii

Va astepta sa analizeze propunerea inaintata de cumparator, va pune in balanta asteptarile dumneavoastra in concordanta cu asteptarile potentialului client, va pandi momentul essential in care sa strecoare informatia legata de pretul dorit.

2. Inspira profesionalism si credibilitate

Este crucial sa fie bine pregatit pentru negociere.  Numai in acest fel  va avea o pozitie de negociere serioasa si energica, isi va construe documentatia intr-o maniera profesionista si isi va aloca suficient timp pentru planul de Afaceri.

3.  Are abilitatea de a-si “ citi” cumparatorul
  • Care este motivul pentru care cumparati?
  • Cat de mult va doriti sa cumparati?

Sunt 2 intrebari ale caror raspunsuri sunt decisive pentru parcursul discutiei ce va avea loc.

4. Se gandesc la beneficii

Acestea sunt cele care trebuie sa fie cel mai bine evidentiate, caci ele sunt singurele care va pot asigura un pret foarte bun. Pentru ca rezultatul sa fie unul imbucurator, este necesar ca  beneficiile sa fie unele clare.

5. Au incredere in fortele proprii

Nu dau dovada de reticenta sau nervozitate.  Nu isi subevalueaza rezultatele muncii. Sunt constienti  ca tacerea este un semn de acceptare resemnata, drept pentru care, stiind ca detin optiuni credibile, au garantia ca pot vinde doar pentru pretul adecvat si in termenii conveniti.

6.  Nu pierd din ochi obiectivele

Sunt flexibili, inteligenti, se adapteaza repede..dar nu uita niciodata de obiective.

7.  Win – win

Sunt constienti de faptul ca o negocere de succes trebuie sa aduca beneficii ambelor parti.

8.  Pot cuceri increderea celeilalte parti

Negocierea este o forma sofisticata de dialog si da rezultate doar cand interlocutorul a dobandit incredere celeilalte parti. Fac tot ce le sta in putere pentru a castiga incredera cumparatorului, mergand pana intr-acolo incat respecta chiar si micile promisiuni facute in timpul discutiei.

9. Stiu sa asculte

O trasatura foarte importanta in meseria de broker de Afaceri este aceea de a sti sa asculti dincolo de ce s-a spus. Asculta felul in care vorbesc oamenii, analizeaza  inflexiunile si comunicarea non-verbala.

10. Au pregatite alternative

Pentru oricare dintre situatiile neprevazute care pot aparea, acestia vor avea tot timpul o alternative la indemana, o alta forma de abordare a problemei.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Contacteaza-ne!

Se trimit datele

©2022 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania office@anbar.ro : 0212665677

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?