Fotolia_30205775_Subscription_Monthly_XLAchizitionarea unei afaceri reprezinta un proces complex, in special pentru cei care cumpara pentru prima oara.

Pe langa investitia pe care aceasta  hotarare  o presupune, autoeducarea si rabdarea sunt doua criterii esentiale  cu care trebuie sa va inarmati pentru a face fata fiecarei etape a procesului de tranzactionare,  fiecarei decizii  si a riscului pe care acestea le presupun.

Pentru a nu va descuraja in fata piedicilor care pot aparea, abordarea dvs. trebuie sa fie diferita.

1.  Va va lua timp, insa nu inseamna ca pentru totdeauna!

Procesul de cautare al afacerii ideale se poate transforma cu usurinta intr-un proces fara sfarsit!   Pentru a nu cadea in aceasta capcana este necesar sa fiti cat mai eficient, sa va fixati un termen limita pentru gasirea acesteia si sa alocati un timp zilnic pentru indeplinirea scopului propus.

Cea mai la indemana modalitate de a gasi afaceri de vanzare ramane in continuare internetul. Pentru a nu irosi timpul inutil accesand pagini intregi de informatii este necesar sa porniti la drum avand la baza o caracterizare a dvs si a tipului de afacere pe care vi-o doriti.

Asadar, in loc sa cautati afacerea ideala, rezervati-va o ora in care sa identificati care sunt punctele dvs forte, punctele slabe, inclinatiile, ce tip de afacere v-ati dori, in de domeniu, de ce credeti ca ati fi potrivit pentru ea, ce asteptari aveti, cat ati fi dispus sa investiti. Toate aceste lucruri inseamna economie de timp, energie si maximizarea rezultatelor.

 2.   Autoeducarea , importanta in procesul de cumparare!

Cum decizia de cumparare sta in totalitate in mainile dumneavoastra, este important ca, in cazul in care nu aveti experienta in legatura cu ce inseamna achizitia unei afaceri, sa adunati cat mai multe informatii referitoare la acest proces sau sa apelati la un broker profesionist.  Acestea vor conduce la luarea unor decizii in cunostinta de cauza si vor  face, in final,  diferenta intre a cumpara o afacere profitabila sau una sortita esecului.

3.  Planificati-va bugetul!

In primul rand, creati acest plan la modul cel mai realist cu putinta, planificandu-va un buget care sa acopere costurile de demarare a afacerii, precum si costurile de operare pentru o anumita perioada de timp.

Pentru realizarea acestui capitol, intrebati-va: de cati bani, in efectiv, dispuneti; de cati bani aveti nevoie pentru a achizitiona afacerea; de cati bani aveti nevoie ca sa demarati afacerea; de cati bani aveti nevoie ca sa ramaneti in afaceri, s.a.m.d. Cind analizati sumele de bani de care dispuneti, mai ales daca este vorba obtinerea acestora prin finantari sau imprumuturi, asigurati-va ca va puteti baza pe aceste sume si ca nu este vorba doar despre promisiuni verbale si nimic mai mult.

 4.  Implicati si membrii familiei!

Detinerea unei afaceri implica mult efort si timp consumat. Asigurati-va ca familia va este alaturi, ca partenerul va intelege si va sprijina in demersurile pe care le faceti, consultati-i, cereti-le sfatul, parerea, raspundeti la intrebarile pe care vi le adreseaza, astfel veti fi sigur ca sunt langa dvs pe tot parcursul drumului , iar ei vor avea siguranta ca nu i-ati abandonat.

5.  Apelati la serviciile unui profesionist in intermedierea de afaceri.

De cele mai multe ori, parerea unui specialist este mai mult decat necesara. Un broker de afaceri nu va face altceva decat sa:

  •  Va ofere acces la o gama larga de afaceri de vanzare
  •  Va ofere asistenta pe intreg procesul de evaluare al afacerii
  •  Va ajute sa depasiti obstacolele intalnite
  •   Joace rol de buffer  intre dumneavoastra si vanzator
  •   Se asigure ca toate documetele aferente sunt in ordine

Avantajele cumpararii unei afaceri existente

Legislatia romana permite cumpararea unei afaceri deja existente, prin transferarea intregului fond de comert, inclusiv a clientelei.

Procesul de cumparare al unei afaceri reprezinta, intr-adevar, o provocare pentru pentru cei ce doresc  sa detina propriul business. Insa daca tineti cont de cei cativa pasi enumerati mai sus, aveti toate sansele ca decizia pe care ati luat-o sa fie una de success. Cumparatorul afacerii va dobandi de la vanzator un intreg ansamblu, constand in factori de productie, know-how, calificare si prestigiu. In functie de anumite elemente, acest lucru poate functiona in avantajul sau in dezavantajul cumparatorului.

Daca principalul dezavantaj este rezistenta la schimbare din partea angajatilor sau a partenerilor de afaceri, principalele avantaje ale cumpararii unei afaceri existente sunt:

Prestigiul.  In cazul in care afacerea transferata a dat dovada de stabilitate sau a pus in vanzare un produs apreciat de consumatori, prestigiul de care s-a bucurat afacerea va putea fi pus in valoare de catre cumparator.

Calificarea angajatilor.  Avand in vedere ca dezvoltarea unei afaceri presupune training de specialitate pentru angajati,  cumpararea unei afaceri existente scuteste cumparatorul de costurile suplimentare si de dezavantajele pricinuite de durata acestor traininguri.

Viabilitatea afacerii .  In cazul pornirii unei afaceri de la zero, exista riscul unor alegeri gresite a mijloacelor de productie sau de publicitate, pe cand in cazul cumpararii unei afaceri deja existente aceste elemente pot fi apreciate in concret, pe baza situatiei furnizate de fostul titular al afacerii. Astfel, exista posibilitatea de a aprecia ce strategie functioneaza si care nu.

Situatia anterioara. In cazul in care situatia anterioara a afacerii este una buna, este mult mai usor pentru un investitor sa continue o afacere care deja functioneaza profitabil, perfectionand-o continuu, decat sa porneasca o afacere de la zero, incercand sa se impuna in fata concurentei existente.

            Asadar:
  1. Rezervati-va timp zilnic pentru  proiectul Dvs
  2. Planificati-va cu atentie  bugetul
  3. Identificati ce tip de afacere vi se potriveste cel mai bine
  4. Pregatiti-va cat mai bine, fiti informati pentru a lua cele mai bune decizii
  5. Apelati la un broker de afaceri pentru ajutor specializat.

 

Citeste si:

→ Ce este brokerul de afaceri
→ De ce sa apelezi la un broker de afaceri

Contacteaza-ne!

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

©2019 ANBAR - Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?